länklista

  HemOm ossDesign TeamKontakta ossFAQ  

tisdag 4 december 2012

Ett tips....

... tänkte jag visa er idag.
Jag är ju en riktig snålvarg och ibland hittar jag några dekorationer som jag verkligen älskar. Då kan det bli så att jag samlar på dem istället för att använda dem..... Känner någon igen sig?
Nu har jag testar några olika formgjutningsleror för att kunna göra mina egna dekorationer.
De första jag testade var `två-komponents-lera´. Alltså, man tar två olika leror som tillsammans härdar till en elastisk silikon-lera som man sedan gjuter sina dekorationer i. Kruxet med de lerorna är att de härdar inom 10 minuter..... Så om man inte får till det på två försök så hinner man inte göra sin form och man har en oanvändbar klump silikonlera att sitta och titta på....
Nu har Moa Pyssel tagit hem en lättjobbat gjutlera! Den här leran arbetar man mjuk och sedan trycker man i den dekoration man vill göra ett avtryck av. Om man inte blir nöjd kan man lugnt göra om formen och sedan härdar man den i ugnen. Enkelt eller hur?!

Så här såg det ut när jag gjorde mina formar:


 
 
Här har jag arbetat leran mjuk och tryckt i en fin knapp som jag sparat länge på.
Knappen har jag strött ett tunt lager barnpuder över så att den inte fastnade i leran. Ju mer man arbetar med leran desto lättare fastnar dekorationerna i den.
 
 


Här har jag gjort formar av underbara ramar och hörn som jag sparat på länge!
(Ber om ursäkt för den `vackra´ duken jag arbetat på...)
På bilden ser man leran som kommer i två stavar per förpackning. Jag gjorde här 8 st formar och det gick inte åt hälften av leran. Förvara leran i en plastpåse och den håller sig länge.
Barnpuder/talk finns i alla vanliga butiker.
Formarna härdade jag i 130 grader i ca 25 min.
När de har svalnat ska de vara böjbara men återgå till sin ursprungsform- då är de klara!
Men lugn, instruktion finns på förpackningen....
 
 
Så här fin blev min dekoration som jag gjutit!
I mina nya siliconformar har jag tryckt i DasPronto-lera. Det finns flera sorters lera på marknaden men jag gillar att den här är torkar/härdar i rumstemperatur. När jag har tryckt lera i formarna tar jag ut den med en gång så att jag kan se till att dekorationen kan torka på plant underlag.
Jag har ibland väntat med att ta ur dekosen ur formen men har upptäckt att då går leran lätt sönder.
Jag har låtiti den lufttorka ordentligt och sedan finputsat kanterna med en skalpell. Sedan har jag målat dem med sprayfärg i guld. Jag har borstat över lite inkaGold i grått och torkat av hela hörnet med en våtservet. Det ser lagom `shabby chic´ ut!

 
Leran finner ni här!  =-)
Hoppas ni tycker det här är lika kul som jag!!
Ha det gott! // Linda
 

3 kommentarer:

Lotta sa...

Så fint hörnet blev! Tack för din inspiration Linda! :) kram Lotta

Marita Johansson sa...

Himlans vad fint hörnet blev

Cattiegirl sa...

Riktigt coolt! Tack för en superbra