länklista

  HemOm ossDesign TeamKontakta ossFAQ  

lördag 12 april 2014

Liten tutorial - stämpling

Hejsan!

För många år sedan var jag nybörjare. En glad och nyfiken nybörjare med tusen frågor. Jag har nog fortfarande tusen frågor, men de har lite annorlunda karaktär än då för fem år sedan.

Jag köpte ett antal svarta stämpeldynor innan jag fick rätt sort. Nu för tiden vet jag mer om vad de innehåller och vilka stämpeldynor som passar till vad. När jag köpte en stämpeldyna över internet så kunde jag inte utläsa i butiken om den var vattenlöslig eller vattenfast. Därför har jag klara och tydliga kategorier så det inte ska vara någon tvekan. Vill man ha vattenlöslig stämpeldyna, för att färglägga med ProMarkers eller copics tex, så klickar man på den kategorin. Vill man ha vattenfast stämpeldyna så klickar man i den kategorin och kan sedan lugnt färglägga med tex AquaMarkers eller Distress Markers.

VATTENFAST STÄMPELDYNA



Vi börjar med vattenfast stämpeldyna. Här är det bra att köpa till en stämpelrengöring:



Om man gör rent stämplarna så håller de längre. Och det vill vi väl att våra dyrgripar ska göra!? Dessutom är det ett bra andrahandsvärde på stämplar.

Och så behöver man en stämpel.



Köper man t ex en magnolia stämpel så är de ez-monterade. Det betyder att de har ez-mount som gör att de fäster på ett akrylblock. Akrylblocket gör så att det är lättare att få ett jämt tryck över hela stämpeln. Vill man ha mer shabby chic kan man stämpla med stämpeln i handen, det blir då ett ojämt tryck och kanske suddigt. (Har läst någonstans om någon som satte fast stämpeln på ett gammalt bandfodral, ett sådant där som fanns förr)

Vilket papper är bäst att stämpla på? I detta fallet, om vi tänkt använda distress ink som har mycket vatten i sin färg, så är akvarellpapper att rekommendera. Stämpla i god tid innan du tänkt färglägga så smetar inte stämpelfärgen ut sig. Det går att använda embossingfönen på det stämplade pappret för att få det att torka snabbare, om man har en sådan fön.

Nu har du stämplat på ett akvarellpapper och stämpelfärgen har torkat så nu kan du börja färglägga med tex vattenfärg, akvareller, aquamarkers, distress markers etc.




VATTENLÖSLIG STÄMPELDYNA

När man färglägger med alkoholbaserade markers så använder man vattenlöslig stämpeldyna.



Papper man kan använda är 4CC eller Letrasets egna papper för alkoholbaserade markers. Samma sak gäller här, stämpla på ditt valda papper, låt torka. Sedan är det bara till att färglägga med ditt val av markers, eller pennor.



ANVÄNDA STÄMPEL UTAN ATT FÄRGLÄGGA

Visst går det att använda stämplar utan att färglägga dem! Man kan t ex stämpla och sedan embossa stämpelfärgen med embossingpulver och embossingfön. Eller låta dem vara som de är. Stämpla dem som motiv på ett paket t ex. Eller en tag. Stämpla på kraft, då kanske inte någon färgläggning behövs. 

STÄMPLA PÅ ANNAT MATERIAL

Visst kan man stämpla på annat material än det vanliga. Bland annat så säljer vi krymp-plast i butiken. Det är precis som det låter plast som man stämplar på och sedan färglägger. När man hettar upp plasten så krymper den!



Stämpla på fotografier. Då behöver man en stämpeldyna som fäster på det mesta. Vi har StazOn som fäster där annat bara smetar ut sig.



Stämpla på vellum. Vellum säljer vi i fysiska butiken. Då behövs ingen färgläggning.

Du hittar säkert på egna användningsområden. Bara fantasin sätter stopp för oss i den här hobbyn. :)
Kram Lotta på Moa Pyssel




Inga kommentarer: