länklista

  HemOm ossDesign TeamKontakta ossFAQ  

onsdag 29 juni 2016

Tutorial - gjuta figurer

Hej!

Idag vill jag visa en tutorial om hur jag gjort när jag gjutit ett par figurer. Jag är ju ganska sen när det gäller nya saker, så först nu har jag provat...
Jag tycker det sett och ser så fint ut med dessa figurer på alla olika alster ä, men har inte riktigt vetat hur jag ska göra och vilka produkter jag ska använda, tex vad jag kan färga in de färdiga figurerna med.
Efter att ha fått en workshop av Pia i DT teamet (under vår träff) så är jag så "på" att gjuta och vill dela med mig om hur jag gör. Många kanske redan kan detta, men kanske finns det någon fler som jag... som är lite segstartad och vill få en spark i rumpan och prova.
Jag kan erkänna, det är kul att göra och det blir fin detalj på alstrerna.

Jag försöker göra inlägget kort, och har ni funderingar så hojta bara till så ska vi hos Moa Pyssel försöka svara på era frågor och funderingar.

Till att börja med behöver man formar och lera..
Figurer/formar finns det många olika av. Jag gillar ju fjärilar, blommor och blad, så det är de jag satsade på till att börja med. Leran är från Martha Stewart och är mjuk och enkel att arbeta med. Kom bara ihåg att försluta påsen ordentligt när du är klar så att den inte torkar.

Så är det bara att trycka ut leran i formarna. Fick tipset av min DT-kollega Johanna att försöka stryka bort överflödig lera med t.ex en spatel eller akrylblock. Så att det inte blir så mycket utanför som man sedan måste klippa bort.

Så här fina blir de!! Jag har efter en liten stund försiktigt tagit ur dem ur formarna, för att de ska torka lite fortare, men det tar ändå ett par timmar innan de är helt torra. Kan vara bra att gjuta typ dagen innan du ska arbeta med dem.

Vi fortsätter med färgning av figurerna. Man kan ju låta dem vara vita, men jag vill visa hur man kan göra om man vill... Jag använder mig av Distress Ink refill och vatten som jag blandar i små sprayflaskor till önskad färg.

Spraya, spraya och spraya till önskad färg.

När jag sprayat figurerna la jag dem på ett papper för att torka. Tycker det blir bra att det på vissa ställen lägger sig mer färg, det ger ett fint djup i färgen och figuren.

Så till sist vill jag visa hur man kan få ett fint glitter på figurerna. Det blir riktigt fint!! Jag använder mig av Inka Gold. Jag har inte så många, en typ silverfärgad och en guldfärgad och än funkar det för mig. Ta lite Inka Gold på penseln och stryk försiktigt på figuren. Bättre att ta lite och fler gånger istället för att det blir för mycket på en gång. Lättare att fylla på än att ta bort...
Vill man inte färga in figurerna, kan man självklart bara stryka på Inka Gold. Det blir jättefint också.

Så har de fått lite glitter på sig mina figurer. Hoppas ni ser resultatet... Jag har på den mindre gula blomman och det största gröna bladet valt att inte sätta något glitter, så att ni förhoppningsvis ser skillnaden.

Nästa vecka ska jag visa hur jag använt några av dessa figurer på ett alster som jag har på gång.
Hoppas jag kunnat guida er lite i en del av vår underbara pysseldjungel, hoppas också att jag kunnat göra er sugna på att prova att gjuta egna figurer och våga färga in dem.

Material från Moa Pyssel:
Inka Gold - tillfälligt slut (men Lotta är bra på att fylla på sitt lager)

Önskar er alla en fin dag och hoppas ni har sol och härligt sommarväder!
Kram från mig,Inga kommentarer: